Sayfalar

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Sıçrayan örümcek

Örümcekler birçok kişinin korkup çekindiği böceklerden. Örümceğin birçok türü vardır. Sizlere bu yazımızda sıçrayan örümcek hakkında bilgi vereceğiz.
Bir çok örümcek avını yakalamak için ağ kurup bekler ama sıçrayan örümcek avına kendi saldırır. Avına ulaşma yöntemi ise sıçrayaraktır.Öylesine ustaca bir sıçrayıç yapar ki 50 cm uzaktaki bir avını havada yakalayabilir. Örümcek zıplarken 8 bacağını kullanır ve avını yakaladığında güçlü kıskaçlarıyla onu etkisiz hale getirir. Sıçrayan örümcek, başarılı bir atlayış için en uygun açıyı hesaplamak, avının hızını ve uçuş yönünü de göz önünde bulundurmak zorundadır. Bu örümcek sıçrarken genelde ağaçların arasında zıplar şöyle düşünebilirsiniz sıçrayınca kendini tehlikeye atmıyormu çünkü kendininde boşluğa düşme ihtimali var; Hayır bu örümcek sıçrarken salgıladığı ve bulunduğu dala yapıştırdığı iplik onu yere düşmekten kurtarır, havada asılı kalmasını sağlar. Bu iplik, hem kendini, hem de yakaladığı avı taşıyabilecek kadar sağlamdır.
Sıçrayan örümceğim bu özelliklerinin yanı sıra gözleride mükemmel bir şekildedir. Sıçrayan örümceğin gözlerinden ikisi kafanın ortasından dürbün biçiminde ileri uzanmıştır. Bu iki büyük göz, yuvalarının içinde sağa-sola ve yukarı-aşağı doğru hareket edebilir. Yeşile ve ultraviyole dalgalarına duyarlı dört katlı retinası sayesinde örümceğin gözü yüksek netlikte görüntü sağlama özelliğine sahiptir. Kafanın yanındaki diğer dört göz ise görüntüyü aynı netlikte göremez, ancak çevresindeki türlü hareketi algılar. Bu sayede hayvan, arkasındaki bir avı veya düşmanı da rahatlıkla fark edebilir.
Sıçrayan örümcek yavrularına ise oldukça şevkatlidir. Sıçrayan örümcek dünyaya yeni gelen yavrularını bir süre sırtında taşır. Bu sayede hem yavrularının ihtiyaçlarını kolayca karşılar, hem de onları daha iyi savunabilir. Düşmanlarına karşı acımasız bir ölüm makinesi olan örümcek, yavruları söz konusu olduğunda son derece şefkatli davranmaktadır.
Size bu yazımda doğadaki mükemmel canlılardan birini tanıttım bunun gibi milyonlarca canlı var elimden geldiğince sizlere bilgi vermeye çalışacağım…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder