Sayfalar

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Elektromanyetik dalga hakkında bilgi

Elektromanyetik dalga nedir sorusunu merak edenler için işte cevap…

Elektromanyetik dalga, ışımanın dalga teorisine göre, uzayda ya da maddesel bir ortamda yayılan ve salınım yapan bir elektrik alan ve manyetik alanın birlikte oluşturduğu kabul edilen dalgalara verilen addır.

Kozmik, gama, x, morötesi, görünür bölge, kızılötesi, mikrodalga, TV, radyo dalgaları elektromanyetik dalgalardır. Tarihte Elektromanyetik kuvvet ilk Çinliler ve Yunanlılar tarafından incelenmiştir. İlk teorileri ise James Clerk Maxwell tarafından üretilmiştir. Elektromanyetik dalga teorisi şu anda kullandığımız radyo, televizyon, cep telefonu gibi yaşamımızda vazgeçilmez yeri olan aletlerin temel çalışma prensiplerini ortaya koymuştur.

Ayrıca bu teorinin öngördüğü elektromanyetik alan elektrik motoru, dinamo, elektrik jeneratörü ve elektrik santrali gibi cihazların düşülmesine olanak sağlamıştır. Elektrik motorları, uygulanan elektrik akımı ile elektromanyetik bir alan oluşturarak ve bunu da mıknatısların oluşturduğu manyetik alanla etkileştirerek elektrik enerjisini kinetik enerjiye çevirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder